Black Soap: een natuurlijke zwarte zeep zonder chemische toevoegingen

Black Soap: een natuurlijke zwarte zeep zonder chemische toevoegingen

Bij de zoektocht naar shea butter in Ghana, bleken de Ghanezen minstens zo enthousiast over de black soap.

Ik kende het niet, maar was zeker erg geïnteresseerd toen de Ghanezen uitlegden dat er alléén natuurlijke ingrediënten in de zeep zaten. Een zeep zonder chemische toevoegingen, daar wilde ik graag meer over weten. 

In deze blog leg ik kort uit wat black soap is, wat het doet, hoe wij het thuis gebruiken, wat het vervangt en waar wij het inkopen.

Wat is Black Soap

De Dudu Osun (Afrikaanse black soap) is een bruin, vet blok zeep van 100 gram of 200 gram.

Bij Namashea is het blok met netje of zonder netje te verkrijgen.

De black soap is in Ghana met de hand gemaakt en kan gebruikt worden als doucheproduct, gezichtsreiniger en als shampoo.

De zeep bestaat uit 50% shea boter, 25% cocosolie en 25% as van lokale planten uit Ghana: bananenblad, cacaoblad en palmblad.

As van planten? Jazeker. Het reinigt en exfoliëert de huid en vormt de basis van de zeep.

De bladeren worden na het rapen gedroogd en daarna geroosterd. Er wordt water en olie toegevoegd en shea boter (die wij ook in de pure vorm verkopen). Het proces duurt dagen en is zeer arbeidsintensief omdat het constant geroerd moet worden.

De blacksoap is 100% natuurlijk, gemaakt met enkel biologische producten, biologisch afbreekbaar, vegan, dierproefvrij en bevat niets dan goeds voor jouw lichaam.  Puur Natuur! Verwacht daarom ook geen heerlijke lavendel- of rozengeur, maar een aardse geur. 

Wat doet het

De zeep versterkt de huid en zit boordevol vitamine A, wat collageen aanmaakt, en vitamine E, wat de huidstructuur verbetert. Daarnaast heelt het de huid door de helende werking van de shea butter.

De zeep verwijdert de dode huidcellen en het stimuleert de doorbloeding. De huid zal na gebruik van de dudu osun / zwarte zeep / black soap zijn natuurlijke glans weer terugkrijgen en heerlijk zacht aanvoelen.

De zeep kan ook als shampoo gebruikt worden, maar voor dun, fijn haar zal ik dat niet aanraden vanwege het hoge vet gehalte. Voor krullen, dik en droog haar is het een feest!

De black soap is geschikt voor alle huidtypen, en ideaal voor de onzuivere huid.

Hoe gebruik ik het

De zeep kan gebruikt worden als elk ander blok zeep. Maar waar andere zepen hard blijven, wordt de black soap wat zachter. Het valt niet uit elkaar, maar wij gebruiken de zeep in een bewaarzakje. Na gebruik hangen we het aan een haakje buiten de douche, zodat het kan luchten en niet verder smelt. De zeep blijft vrij zacht, wat het insmeren juist erg makkelijk en fijn maakt.

Een gezin van 4 doet zo ongeveer een maand met de black soap van 100 gram.

Wat vervangt het

De black soap vervangt chemische zeep, douchegel, alle acné crèmes en wasgels, litteken crèmes, scrubs en in sommige gevallen ook de shampoo.

Waar komt onze black soap vandaan

Tijdens onze zoektocht naar shea butter in Ghana, kwamen we terecht bij een Organic Shea Butter farm waar we een heel leuk contact kregen met de eigenaar met de mooie naam Prince. Hij legde uit dat de vrouwen die er werken zelf kunnen bepalen hoeveel ze werken. En dat de vrouwen betaald krijgen en niet hun partner.

Deze biologische boerderij werkt op een hele mooie manier waar ik als eigenaresse van De Weerdhoeve & Namashea helemaal achter kan staan. Wij servicen de vrouwen community door hun product af te nemen.

Het is een heel mooi product dat goed is voor jouw lichaam, gemaakt met liefde door de vrouwen in Ghana. O ja, de natuur is je ook dankbaar!

 

Terug naar blog